Routes - Dag 1

Elke dag gaan de routes een andere richting op, op dag 1 gaan de routes richting het oosten.
Hieronder vind je meer informatie over de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt en kan je de routes vast inzien.

Bezienswaardigheden - Dag 1

Kasteel Huize Harmelen

Het huidige landhuis is ontstaan in 1949 nadat de heer Baak het kasteel en de boomgaard had gekocht. De kelders werden gebruikt als bewaarplaats van fruit. De grachten om het huis werden in de loop der tijd steeds ondieper en groeiden dicht met riet.
In 1980 werd het huis gekocht door de Hr. Meynen. Sinds die tijd werd er meer aandacht aan de omgeving geschonken. De kasteelheer Van Biene zag zijn jongensdroom in vervulling gaan. Hij gaf het gebouw een kasteelachtig uiterlijk met kantelen etc. Helaas, door zijn overlijden heeft hij zijn plannen niet waar kunnen maken. In 2001 is het overgegaan in handen van de familie Cohen. Sinds november 2006 is de familie R. Jesserun – A.D. Siebelink + 4 kinderen de nieuwe eigenaar/bewoner van Huize Harmelen.

Afstanden: 25 kilometer 

Haanwijkersluis

De tussen 1880-1900 gebouwde en rond 1930 herbouwde Schutsluis, genaamd de Haanwijkersluis, is gelegen in de Oude Rijn en vormde de kering tussen de polders Haanwijk en Bijleveld. Deze sluis is een rijksmonument.

De sluis komt reeds voor op de militair topografische kaart van 1849. De Oude Rijn was een druk bevaren rivier die diende als hoofdverbindingsroute tussen Leiden-Woerden en Utrecht. Met name boeren en tuinders lieten hun producten per schip vervoeren. Oorspronkelijk was in de sluis tegen de kolkwanden een houten beschoeiing aangebracht. De loopbrug en hekken zijn modern. Een deel van de sluisdeuren is in 1991 vervangen.

Afstanden: 25, 40 en 60 kilomete
r

Restaurant Kloosterhoeve

De Kloosterhoeve is gevestigd in een monumentale stadsboerderij waarbij er nog veel oude elementen zichtbaar zijn in de verschillende zalen en ruimtes. Het restaurant was vroeger de leefruimte van de boerderij, maar tevens ook een koeienstal. De details zoals de houten balken, stalramen en de openhaard zijn bewaard gebleven en creëren een huiselijke sfeer in het restaurant en bar. Hier kan je genieten van een heerlijke borrel, lunch of diner. Is het mooi weer dan is er genoeg ruimte op een van de vier terrassen om te genieten van een drankje en hapje.

Afstanden: 25, 40 en 60 kilometer

Landgoed en Parkcafe Bredius

Tegen de historische stadskern van Woerden aan, ligt het Landgoed Bredius, een paradijs voor wandelaars, fietsers, spelende kinderen en liefhebbers van rust en natuur. Kenmerkend zijn de hoogstamboomgaarden voor appels en peren, de historische gebouwen Villa Rijnoord en Hofstede Batestein en natuurgebied ‘het Stiltegebied’. Kinderen kunnen zich uitleven op de natuurspeelweide. Tuinliefhebbers genieten op de educatieve tuin en op de pluk- en moestuin.

Parkcafé Bredius is het mooiste plekje van Woerden. Je kunt er genieten van een hapje en een drankje, de geweldige omgeving en de prachtige Hofstede. Eigenaren Dave en Marcha Kortekaas hebben zowel in het interieur als op de kaart hun eigen stijl doorgevoerd.

Afstanden: 25, 40 en 60 kilometer

Castellum Hoge Woerd

In 1997, tijdens de bouw van de wijk Leidsche Rijn, werd op één dag bij toeval de hele infrastructuur van de Romeinse grens gevonden: de grensweg, de rivier én een schip. Een groots onderzoek volgde, en er werden steeds meer gebruiksvoorwerpen en andere overblijfselen uit de Romeinse periode blootgelegd. Dat leverde belangwekkende nieuwe inzichten op over het functioneren van de Romeinse limes in ons land.

In 2007 werd besloten om al deze vondsten  te presenteren in een cultuurpark: het huidige Castellum Hoge Woerd. Op de plek waar ooit Romeinen de rivier bewaakten, staat nu een modern fort met wallen van zes meter hoog. Archeologische schatten blijven meestal onder het maaiveld verborgen, maar hier worden zij op een prikkelende manier tastbaar en beleefbaar.

Afstanden: 40 en 60 kilometer


Ex Situ - In Situ (van z’n plaats, op z’n plek)

Onder het Domplein liggen de resten van een 2000 jaar oud Romeins fort. Het Romeinse rijk viel en het fort stortte in. De resten werden hergebruikt: daarmee werd de Heilig Kruiskapel gebouwd. Waar deze Kruiskapel stond, verrees in de Middeleeuwen de gotische Domkerk.
Maar tijdens een zware storm in 1674 stortte het middenschip in. De brokstukken lagen nog anderhalve eeuw tussen de toren en het koor. Daar ligt nu het Domplein.
Op het Domplein werden in het midden van de 20e eeuw platanen geplant. In hun wortels namen deze bomen de sporen op van de rijke geschiedenis van deze plek.  Zes van deze platanen moesten in 2013 plaatsmaken voor de bouw van DOMunder onder het Domplein. Nu staan ze hier, als archeologisch monument ‘ex situ’. 

Samen vormen de bomen een kruis. De kruisvorm verwijst naar de Heilig Kruiskapel. De archeologie in hun wortels verbindt de historische stad met haar moderne uitbreiding. De gotische ornamenten zijn overgebleven na de renovatie van de Domtoren.
Samen met de platanen hebben zij in 2023 hun plek hervonden hier in het Máximapark. Een ode aan behoud van natuur, historie en materiaal.

Afstanden: 40 en 60 kilomter

Kasteel Haarzuilens

Kasteel de Haar (vroeger Het Huys te Haer) is een monumentaal kasteel in het Utrechtse dorpje Haarzuilens. Het werd vanaf 1892 op de ruïne van het oude kasteel gebouwd in neogotische stijl. De Haar is het grootste kasteel van Nederland, dat ooit privébezit was van de familie van Zuylen en waar haar nazaten nog steeds jaarlijks verblijven. Ook de internationale jetset uit de vorige eeuw, met haar uitbundige levensstijl, bezocht met regelmaat het kasteel. Van Coco Chanel tot Roger Moore, zij lieten hun sporen na in de luxueuze kamers van de meest weelderige plek die Utrecht rijk is.

Afstanden: 40 en 60 kilometer

Doortrappen activiteiten - Dag 1

De Doortrappen activiteiten van de Utrechtse Fietsvierdaagse in Woerden zijn op dit moment nog niet bekend. Zodra de activiteiten bekend zijn vind je die hier.

Dag Activiteit Plaats  Locatie
Woensdag Fietsfit Linschoten Burgemeester de Geusplein












Door samen te werken met Provincie Utrecht, biedt de Utrechtse Fietsvierdaagse ook Doortrappenactiviteiten aan tijdens de vierdaagse in verschillende gemeenten op de route.




Routes - Dag 1

Hieronder zie je de routes van de 25, 40 en 60 km op woensdag. Om de route beter te zien klik je op de titel van de gewenste afstand.

Onze partners


Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen